PROJECTEN

VERBETEREN VAN PRIMAIRE LEVENSBEHOEFTE

ALBANIË 2019

In Peqin is het bestaande kerkgebouw te klein. Ook kunnen de plannen met deze ruimte niet worden waargemaakt doordat het te beperkt is. Hoop voor Albanie heeft nog een houten schotten keet die tot nu toe geen passende bestemming had gevonden. 

inmiddels staat het kergebouw en zijn de lokale mensen bezig met de verdere afwerking. Afgelopen zomer heeft nog een nederlands gezin Peqin bezocht en heeft de laatste hand gelegd aan het installatiewerk en heeft de kerkzaal en de gang geschilderd. 

We hebben met het team hard gewerkt en het resultaat mag er zijn. Ondanks de soms warme en natte weersomstandigheden hebben we het tempo kunnen handhaven en de kerk opgebouwd

naast de werkzaamheden in Peqin hebben we ook nog werkzaamheden uitgevoerd in het psychiatrisch ziekenhuis in Elbasan. De keuken van het dagverblijf van de vrouwen is naar de mannen afdeling verplaatst. Verder nog een aantal voorbereidingen getroffen voor verdere afwerking van de wanden etcetera. 

We hebben dankzij de nog ontvangen donaties tijdens het project de begroting sluitend kunnen krijgen. We kijken dan ook terug op een geslaagd project en zijn blij dat we hier weer hebben kunnen bijdragen aan het ondersteunen van de medemens

De foto's geven een goed beeld van de uitgevoerde werkzaamheden. Een topteam met topprestaties.

World Seed Program

Het World Seed Program geeft voedselhulp door groente- en fruitzaden te verspreiden. Bij dit project wordt een pakket met 7 verschillende soorten zaden van hoge kwaliteit gegeven aan mensen die niet genoeg voedsel kunnen krijgen. Welke soorten zaden dit zijn, wordt per land afgestemd op de behoeftes van de mensen en het type grond. Ook wordt er een instructie bij gegeven zodat de opbrengst zo groot mogelijk is. Daarna kunnen de mensen zelf hun eten verbouwen. Dit alles wordt gedaan voor een prijs van 2 euro per pakket.

Het uitdelen van zadenpakketten is een erg mooi middel om mensen van genoeg voedsel te voorzien. Waarom dat zo is, kan worden uitgelegd met een voorbeeld van een vis en een hengel: Als er 1 vis wordt gegeven, is dat genoeg om iemand 1 dag van voedsel te voorzien. Als er 1 hengel wordt gegeven, kan iemand zichzelf jaren van vis voorzien.

Zo is het ook met zaden: 1 voedselpakket is genoeg voor een paar dagen, 1 zadenpakket is genoeg voor 1 jaar. En omdat de prijs voor een zadenpakket veel lager ligt dan die van vele voedselpakketten, is het goedkoper om op deze manier mensen van voedsel te voorzien. Daarbij is het ook zo dat door zaden te geven mensen wordt geleerd dat voedsel niet zomaar komt aanvliegen en dat er voor gewerkt moet worden.

Over mijzelf en het project:

Ik (Joris Nederveen) ben tijdens een reis naar Albanië met Ep&Vloet, in aanraking gekomen met het World Seed Program. Naast de vele indrukken die ik daar heb opgedaan, heb ik via Food Bank Albania gehoord van dit project. Het sprak mij erg aan omdat bij ons thuis ’s zomers ook groenten uit de tuin komen en ik zelfvoorzienendheid een erg interessant onderwerp vindt. Als iemand de zaden plant en later groenten en fruit oogst, zal dit genoeg voedsel, nuttige tijdsbesteding, plezier en ontwikkeling voor de kinderen en een besef waar voedsel vandaan komt opleveren. Misschien kan dit ook een hoop zelfvertrouwen laten ontstaan, doordat iemand nu eindelijk het gezin kan voorzien van eten. Dit zelfvertrouwen kan het laatste zetje om bijvoorbeeld een baan te gaan zoeken geven. Dat dit allemaal in een pakketje van 2 euro kan komen, vind ik ongelofelijk.

inmiddels hebben we 750 voedselpakketten bij elkaar verzameld. Het lijkt ons mooi er 1000 te kunnen schenken. Kunnen jullie ons hiermee helpen?

Elke 2 euro die wordt gedoneerd, wordt via stichting Ep&Vloet gegeven aan Food Bank Albania. Deze voedselbank zorgt voor de verspreiding van de zadenpakketten in Albanië.

Albanië 2015

Albanië 2015

Albanië 2015

ALBANIË 2018

Tochtige ruimten, lek dak, doorhangende plafonds, vies toilet zonder water, wastafel die nog net blijft hangen is de staat van de ziekenboeg in de gevangenis van Rrogozhine. De hygiëne is ver te zoeken als je niet eens je handen kan wassen en zeker geen toiletbezoek kunt brengen zonder stromend water te hebben. De directeur heeft daarom aan Fred Westerink van Sh.K.B.Sh in Albanië om hulp gevraagd. Zijn idee was een andere gelijke ruimte in het gebouw aan te pakken en tot de nieuwe ziekenboeg te transformeren. Een klein team van 5 vrijwilligers heeft dit opgepakt.

In 4 dagen tijd hebben ze samen met een paar Albanese arbeiders, de technische dienst van de gevangenis en 6 gevangen hier de start gemaakt. Plafonds erin gemaakt, leidingwerk aangelegd, elektra nieuw aangelegd, kozijnen besteld en laten plaatsen. Zo zijn de dokters of behandelruimte, de zaal voor de zieken, een sanitaire ruimte voor de staf en een sanitaire ruimte voor de patiënten gemaakt. De gevangen hebben met meer dan volledige inzet de werkzaamheden opgepakt. Samen hebben we dan deze eerste stappen mogen zetten. Het project was nog niet klaar toen wij vertrokken.

Wel hebben we toegezegd ondersteuning te bieden bij verdere werkzaamheden. Helaas het budget wat de gevangenis heeft deze o zo noodzakelijke werkzaamheden niet toe.

We hopen nog beelden toe te voegen als het geheel gereed is. Omdat de ruimte beperkt was waar we konden werken en de gevangen heel veel werk van ons overnamen hebben we in overleg besloten ook de ontmoetingsruimte voor familie nog te verbeteren. Ook hier lekkages en hierdoor een slecht plafond. Lekkages zijn aangepakt, gipsplafond vernieuwd.  Ruud heeft ter plaatse aangegeven de hiervoor benodigde kozijnen te willen betalen. Een kadootje voor de gevangen een meer comfortabele en nette ruimte om je familie te ontvangen. 

Een zeer geslaagd project waar we meer hebben kunnen doen dan wat was voorzien. Daarnaast de zeer positieve inzet van de hulpkrachten en gevangen die het met ons tot een succes hebben laten worden.

De totale kosten voor het uitvoeren van dit project en alles wat hieraan gerelateerd is bedraagt: € 6500,-

ALBANIË 2017

In het voorjaar van 2017 hebben wij met een groep van 12 vrijwilligers duurzame en primaire hulp geboden aan de allerarmsten in Albanië. Mede dankzij de onmisbare steun van onze sponsoren is vrijwilligersproject ‘Albanië 2017’ een groot succes geworden. We hebben in korte tijd een belangrijk deel van Spitali i Burgjeve (de ‘TBS-kliniek’ in het ziekenhuis van Tirana) naar een menswaardiger niveau gebracht. 

Door onverwachte politieke verschuivingen konden we de dag na aankomst in Albanië nog niet van start in het gevangenisziekenhuis. Een ochtend wachten en onderhandelen (tot aan de minister president toe) leverde uiteindelijk toch de toestemming op om een dag later van start te gaan. De tussenliggende middag hebben we gebruikt om de woning van een straatarm gezin in Tirana (een krot op een vuilnisbelt) te voorzien van een waterdicht gedeelte. 

De dagen daarna konden we alsnog volop aan de slag met ons project. We hebben o.a. gezorgd voor werkende sanitaire voorzieningen, het aanleggen van veilige elektra en voor bruikbare bedden. Ook zijn de medische opnameruimtes door ons gerenoveerd. Naast deze directe bouwkundige hulp hebben we verandering kunnen brengen in de aandacht die er in dit land uitgaat naar deze vergeten groep mensen. We zien dit project als een steen in een vijver waarmee er iets (nu al zichtbaar) in beweging is gekomen!

Op deze pagina zijn foto's te vinden van achtereenvolgens de situatie in het gevangenisziekenhuis voor aanvang van de werkzaamheden, het 'tussenproject' op de vuilnisbelt en de werkzaamheden en het eindresultaat in het gevangenisziekenhuis.

SPONSOR WORDEN

ALBANIË 2015

Het sanitair van het psychiatrische ziekenhuis is tijdens dit project verbeterd. Veel toiletten en wastafels waren niet werkend. De riolering was verstopt en waterleiding functioneerde niet.

ALBANIË 2013

Meerdere kleinere projecten uitgevoerd. Lekkages kleuterschool verholpen en watersysteem aangelegd, diverse toiletten gemaakt en opknapwerk in kindertehuis in Musqheta.

ALBANIË 2011

Twee woningen gerenoveerd, één woning in Mihajas waar slechts één verdieping in gebruik was en veel gaten en kieren zorgden voor tocht en koude. De andere woning in Musqheta waar door een brand een gedeelte van het dak was verwoest.

Roemenië 2008

In valea Dragunia staat een huis waar kansarme kinderen uit de stad Cluj de mogelijkheid krijgen om tijdens een kamp week hygiene, religie, gezelligheid en wamte mogen ervaren. We hebben tijdens dit project een aantal sanitaire groepen mogen aanpakken en een buitenverblijf geconstrueerd.

Roemenië 2005

In Arad (west Roemenië) bouwden we het eerste particuliere woon- en zorgcentrum voor gehandicapten en bejaarden. In korte tijd hebben we enorm veel werk verzet, de locatie is inmidels al jarenlang volop in gebruik!

SPONSORKINDEREN

Als stichting ondersteunen we verschillende kinderen, zowel in Roemenië als Albanië. Dankzij de steun van onze sponsoren kunnen deze kinderen nu naar school. We helpen ze zo te bouwen aan een menswaardig bestaan.

STICHTING EP&VLOET
p/a Bellefleur 14
3371 NA Hardinxveld

BANKREKENING 
Algemeen NL15RABO0395081173
Projecten NL52RABO0325001111

CONTACT
T   0184 610 133
M  06 512 221 46
E   info@epenvloet.nl

KvK Nr. 24346253
RSIN ANBI status 811855478

© Renée Westrik | Creatieve Communicatie

Volg ons