WORLD SEED PROGRAM

‘Geeft voedselhulp door groente- en fruitzaden te verspreiden'

Inmiddels ondersteunen wij dit programma al enige jaren. We zien mooie resultaten van dit programma in Albanië. De zaden zijn uitgedeeld aan de verschillende families en er is ook nagevraagd hoe productie van de zaden is geweest. Op basis van deze informatie wordt het nieuwe pakket desgewenst aangepast.

Om enig inzicht te geven hier de gemiddelde opbrengst hierbij een overzicht:

Aubergines:  50-60 kg
Komkommers: 180-200 kg
Broccoli: 20-30 kg
Prei: 40 kg
Tomaten: 100-120 kg
Rode ui: 70 kg
Wortelen: 30-50 kg
Pompoenen: 60-70 kg
Spinazie: 30 kg niet overal succesvol.
(Soms wilde spinazie slecht opkomen.)

De opbrengst bij meerdere families was dusdanig dat ze een deel konden verkopen op de markt. Naast het voorzien in eigen behoefte is het overschot dus benut en heeft men opbrengsten waarvan men andere zaken als brandhout kleding etc kan kopen. De resultaten zijn dus prachtig en wij steunen ook dit jaar weer dit programma.

Dit project is zeer succesvol. De opbrengsten zijn goed en zowel degenen die zadenpakketten als ook de voedselbank is enthousiast. Om die reden blijven we de komende jaren dit project steunen. Elk jaar nemen de aanvragen toe.

OVER HET
WORLD SEED PROGRAM

Over mijzelf
en het project:

Ik (Joris Nederveen) ben tijdens een reis naar Albanië met Ep&Vloet, in aanraking gekomen met het World Seed Program. Naast de vele indrukken die ik daar heb opgedaan, heb ik via Food Bank Albania gehoord van dit project. Het sprak mij erg aan omdat bij ons thuis ’s zomers ook groenten uit de tuin komen en ik zelfvoorzienendheid een erg interessant onderwerp vindt. Als iemand de zaden plant en later groenten en fruit oogst, zal dit genoeg voedsel, nuttige tijdsbesteding, plezier en ontwikkeling voor de kinderen en een besef waar voedsel vandaan komt opleveren. Misschien kan dit ook een hoop zelfvertrouwen laten ontstaan, doordat iemand nu eindelijk het gezin kan voorzien van eten. Dit zelfvertrouwen kan het laatste zetje om bijvoorbeeld een baan te gaan zoeken geven. Dat dit allemaal in een pakketje van 2 euro kan komen, vind ik ongelofelijk.

Het World Seed Program geeft voedselhulp door groente- en fruitzaden te verspreiden. Bij dit project wordt een pakket met 5 verschillende soorten zaden van hoge kwaliteit gegeven aan mensen die niet genoeg voedsel kunnen krijgen. Welke soorten zaden dit zijn, wordt per land afgestemd op de behoeftes van de mensen en het type grond. Ook wordt er een instructie bij gegeven zodat de opbrengst zo groot mogelijk is. Daarna kunnen de mensen zelf hun eten verbouwen. Dit alles wordt gedaan voor een prijs van 3 euro per pakket.

Het uitdelen van zadenpakketten is een erg mooi middel om mensen van genoeg voedsel te voorzien. Waarom dat zo is, kan worden uitgelegd met een voorbeeld van een vis en een hengel: Als er 1 vis wordt gegeven, is dat genoeg om iemand 1 dag van voedsel te voorzien. Als er 1 hengel wordt gegeven, kan iemand zichzelf jaren van vis voorzien.

Zo is het ook met zaden: 1 voedselpakket is genoeg voor een paar dagen, 1 zadenpakket is genoeg voor 1 jaar. En omdat de prijs voor een zadenpakket veel lager ligt dan die van vele voedselpakketten, is het goedkoper om op deze manier mensen van voedsel te voorzien. Daarbij is het ook zo dat door zaden te geven mensen wordt geleerd dat voedsel niet zomaar komt aanvliegen en dat er voor gewerkt moet worden.

Elke 3 euro die wordt gedoneerd, wordt via stichting Ep&Vloet gegeven aan Food Bank Albania. Deze voedselbank zorgt voor de verspreiding van de zadenpakketten in Albanië.

© Renée Westrik | Creatieve Communicatie

Volg ons